๐“•๐“ฒ๐“ต๐“ถ๐“ฒ ๐“ฟ ๐“ฌ๐“ช๐“ผ๐“พ, ๐“ด๐“ธ #๐“ธ๐“ผ๐“ฝ๐“ช๐“ณ๐“ช๐“ถ๐“ญ๐“ธ๐“ถ๐“ช

ฤŒe kdo rabi mogoฤe kako idejo za film, tole je ogled najinih zadnjih in jih v bistvu vse moฤno priporoฤam. Mogoฤe le ni pametno, da komb...


ฤŒe kdo rabi mogoฤe kako idejo za film, tole je ogled najinih zadnjih in jih v bistvu vse moฤno priporoฤam. Mogoฤe le ni pametno, da kombinirate dva filma, ki sta oba dolga ฤez tri ure in potem ugotoviลก, da si 7 ur preลพivel ob televiziji ๐Ÿ˜‚ ampak je bilo vredno!!

The irishman :


The Irishman je obseลพna biografska pripoved o ลพivljenju Franka Sheerana, veterana 2. svetovne vojne, ki se je med drugim preลพivljal kot voznik tovornjaka in sezonski delavec, nato pa je po spletu okoliลกฤin postal varovanec vplivne mafijske druลพine v juลพni Philadelphiji. Pomemben del njegovega ลพivljanja predstavlja tudi prijateljstvom z Jimmyjem Hoffo, vplivnim sindikalistom, ki se med drugim zaplete v posle z mafijo. O Sheeranu sicer kroลพijo mnoge legende, med drugim ta, da je bil odgovoren za Hoffino izginotje leta 1975, ฤesar se oklepa tudi priฤujoฤi film. 

Film traja 3 ure in pol in verjemite, da je zgodba in sam koncept tako dobro narejen, da tega niti ne obฤutite. Meni je uspelo celo, da sem jokala ๐Ÿ˜‚ 

Schindlerjev seznam:


Schindlerjev seznam je ameriลกki zgodovinsko dramski film, ki ga je reลพiral Steven Spielberg po scenariju Stevena Zailliana. Temelji na istoimenskem romanu Thomasa Keneallyja. Verjamem, da vas je veฤina seznanjena s tem filmom in da ste si ga ogledali. Priznam jaz sem ga vฤeraj prviฤ. Film je izลกel leta 1993 in je ฤrno beli, kot zanimivost traja 3 ure in 15 minut.

Zgodba prikazuje sudetsko nemลกkega poslovneลพa Oskarja Schindlerja, ki je reลกil veฤ kot tisoฤ poljskih Judov pred holokavstom s tem, da jih je v ฤasu druge svetovne vojne zaposlil v svojih tovarnah. To je grob opis povzet iz Wikipedije. Realnost je tako huda, da sem se na trenutke tresla in si ลกe zdaj ne morem predstavljati, da se je ljudem to dejansko dogajalo. Da je ฤloveลกko ลพivljenje bilo tako niฤ vredno in da je ฤlovek lahko taka ลพival. Res priporoฤam, ker bi vsi morali poznati zgodovino in si ne dovoliti, da se kaj takega ลกe kdaj ponovi.

The founder:


Vsi poznamo McDonald's. Pa veste kako je priลกlo do njega in da ga imamo vseposod po svetu? Iskreno niti jaz nisem vedela do ogleda tega filma. Film pripoveduje zgodbo o Rayu Krocu – poslovneลพu iz Illinoisa, ki je inovativno okrepฤevalnico bratov McDonald spremenil v enega od najveฤjih gostinskih poslov na svetu. Zahvaljujoฤ njegovim visokim ambicijam, vztrajnosti in neusmiljenosti, je McDonald's postal to, kar je danes – mednarodna veriga hitre prehrane, ki jo obiลกฤe 68 milijonov kupcev na dan. Ta njegova ambicija je tudi vsebovala, da je dobesedno ukradel idejo in si jo prisvojil za svojo.  Spet film, ki mi je dal kar nekaj za mislit.

Contagious (kuลพna nevarnost) :


Od vseh prej naลกtetih filmov je tale edini, ki ni nastal po resniฤnih dogodkih pa vendar je tako hudo podoben trenutni situaciji v kateri smo se znajdli z virusom COVID-19, da je na trenutke kar ลกokantno.

»Zdi se mi, da je vedno zanimivo opazovati, kako se ljudje spopadajo s teลพavo iz resniฤnega ลพivljenja; sploh s tako, pri kateri ura neusmiljeno bije in kjer je tveganje veliko,« pravi reลพiser Steven Soderbergh, ฤigar novi film Kuลพna nevarnost postavlja vpraลกanje o tem, kaj bi se utegnilo zgoditi – na osebni, mednarodni in globalni ravni – ฤe bi se razลกirila neznana in hitra smrtonosna bolezen, ki je ni mogoฤe zaustaviti. Kako bi se vse zaฤelo? Kako bi se prenaลกala? In kako bi se sooฤili z njo?

Iskreno, ฤe bi ga gledala leta 2011 bi si mislila, da je preveฤ znanih igralcev in premalo dobre zgodbe. Danes, ko imamo skoraj identiฤen scenarij (s tem, da je virus v filmu bolj agresiven in deluje hitreje) pa lahko reฤem, poglejte si ga. Presenetilo vas bo, kaj en dotik lahko povzroฤi.


Igra imitacije (The Imitation Game):


Film pripoveduje malo znano zgodbo o Alanu Turingu, genialnem matematiku, ki ga je britanska vojska med drugo svetovno vojno najela, da bi razvozlal sporoฤila nemลกkega ลกifrirnega stroja Enigma. Turing se je s pisano druลกฤino strokovnjakov podal v napeto bitko s ฤasom, a uspeh, ki ga je nazadnje dosegel, je moral ostati strogo varovana drลพavna skrivnost. Njegovo delo je bistveno pripomoglo k skrajลกanju druge svetovne vojne in reลกilo ลกtevilna ลพivljenja, stroj, ki ga je iznaลกel, pa velja za prototip sodobnega raฤunalnika. Leta 1952 so Turinga aretirali in obsodili zaradi homoseksualnosti. Dve leti kasneje je naredil samomor.

Turingovo delo je ostalo drลพavna tajnost do sredine 90-ih let. Navdihnilo je cele generacije raziskav, povezanih z napravami, ki so postale znane kot ‘Turingovi stroji’. Danes jim pravimo raฤunalniki.

Po enoletni hormonski terapiji, ki mu jo je odredila vlada, je Alan Turing leta 1954 naredil samomor, star 41 let. Bil je eden izmed pribliลพno 49.000 homoseksualnih moลกkih, ki so bili med letoma 1885 in 1967 po takratnem britanskem zakonu obsojeni zaradi t. i. ‘velike nespodobnosti’. Leta 2013 je kraljica Elizabeta II. Turinga posmrtno pomilostila.

Pri tem filmu sem izpostavila nekaj zanimivosti, ki niti niso bile videne v filmu vendar me vse skupaj tako zelo prevzelo, da sem po koncu ogleda filma ลกe naslednji dve uri brala razliฤne ฤlanke o Turingu (samo ลพivljenje, odkritja, dela in tudi kako je konฤal svoje ลพivljenje in kar nekaj teorij, ki vkljuฤujejo samo podjetje Apple in njihov logotip). Film resniฤno zelo priporoฤam, predvsem, ker je njegov stroj reลกil veliko ลพivljenj in prispeval k skrajลกanju vojne in hkrati vidimo od kje so kasneje priลกli raฤunalniki :) "Vฤasih ljudje, ki jih nihฤe ne ceni preveฤ, naredijo stvari, ki so nepredstavljive"


Velika poteza (The Big Short):



Realna satiriฤna drama o resniฤnih ljudeh, ki so iz ozadja opazovali in izkoristili ameriลกko, pozneje pa tudi svetovno, finanฤno krizo (vsi glavni liki v filmu temeljijo na resniฤnih osebnostih, ustvarjalci so spremenili samo njihova imena).

Zelo zanimivo posnet film, saj je vse skupaj na trenutke zelo komiฤno po drugi strani pa je bilo veliko takih trenutkov, ko sem reagirala: What the fuck? Neverjetne anomalije v celotnem finanฤnem sistemu, predvsem pa najbolj ลพalostno, da noben ni odgovarjal za to (oziroma je bila aretirana samo ena oseba). 

V ลพariลกฤu (Spotlight):


Zgodba o resniฤnih novinarjih prikazuje dolgoletno delo skupine preiskovalcev ฤasopisa Boston Globe, ki so se lotili razkrivanja obtoลพb o zlorabah mladoletnikov v katoliลกkih institucijah in za svojo raziskavo prejeli Pulitzerjevo nagrado.

Kljub pomanjkanju denarja in naฤrtnem zanikanju odgovornih se odloฤni novinarji prebijajo prek gore arhivskega gradiva in birokratskih ovir, razkritje resnice in prekinitev molka pa oฤrni najviลกje predstavnike cerkve, pravnike in politike po vsem svetu.

Pretresljiva resniฤna zgodba o skupini novinarjev ฤasopisa The Boston Globe, ki so leta 2002 razkrili mnoลพiฤno spolno zlorabo otrok v Katoliลกki cerkvi vas bo  pripravila da ลกe enkrat temeljito razmislite v kaj toฤno verjamete in koliko moฤi ima ena verska institucija. Vse to sem ลพe sama pri sebe obdelovala in imam neko svoje prepriฤanje, kljub temu, da sem na nek naฤin veren ฤlovek in prihajam iz verne druลพine. Po ogledu tega filma pa je za dvakrat premislit ฤe bi dal svojega otroka k verouku. Vsekakor film vreden vseh nagrad, tako, da priporoฤam.

Zelena knjiga (Green Book):



ลฝe res, da tega filma nisva pogledala v ฤasu karantene, vendar ga prilagam na seznam, ker je meni eden izmed ljubลกih filmov.


New York leta 1962. Dr. Don Shirley, svetovno znan temnopolti pianist, se odpravlja na turnejo po globokem jugu. Za ลกoferja in varnostnika najame Tonyja Vallelongo, redarja italijanskega rodu iz Bronxa. Medtem ko potujeta skozi razklano deลพelo in se sooฤata z rasistiฤnimi izpadi lokalnih prebivalcev (da bi se laลพje znaลกla na poti med institucijami, ki so bile takrat na ameriลกkem jugu varne za temnopolte, ju vodi "Zelena knjiga”), se med omikanim pianistom s tremi doktorati in neizobraลพenim ลกoferjem vpraลกljivih manir nepriฤakovano razvije prisrฤna prijateljska vez.




*seznam se bo dopolnjeval

Zapisi, ki bi vam lahko bili vลกeฤ

0 komentarjev