๐““๐“ฎ๐“น๐“ป๐“ฎ๐“ผ๐“ฒ๐“ณ๐“ช : ๐“˜๐“ท๐“ฝ๐“ฎ๐“ป๐“ฟ๐“ณ๐“พ ๐”ƒ @๐“ป๐“ธ๐“ผ๐“ฎ๐“ฝ๐“ธ๐“พ๐“ฌ๐“ฑ๐“ซ๐“ต๐“ธ๐“ฐ

DEPRESIJA. Beseda, ki je ลกe 15 let nazaj bila nepoznana in neopredeljena kaj natanฤno pomeni. Velikokrat diagnoza, ki so se je ljudje s...


DEPRESIJA. Beseda, ki je ลกe 15 let nazaj bila nepoznana in neopredeljena kaj natanฤno pomeni. Velikokrat diagnoza, ki so se je ljudje sramovali in jo skrivali. Danes je na trenutke celo moderna. Na trenutke v tem hitrem tempu ลพivljenja vsi obฤutimo znake podobne oziroma znaฤilne za njo. Pa koliko krat nezavedno reฤemo za sebe ali za koga bliลพnjega, da je depresiven.

Strokovna definicija navaja, da depresivno motnjo uvrลกčamo med motnje razpoloลพenja. Pojavlja se samostojno ali kot del klinične slike drugih motenj. Beseda depresija je latinskega izvora, in pomeni zniลพati, tlačiti, torej zniลพanje razpoloลพenja. Poznamo razliฤne oblike in vrste depresije, od blage do hude oblike depresij, kjer oseba ni zmoลพna opravljanja dela, polna samomorilskih misli in negativnega vrednotenja samega sebe. Nekatere oblike depresije se malenkostno razlikujejo ali pa se razvijejo v edinstvenih okoliลกฤinah. Delijo se v tri skupine:

  • Psihotiฤna depresija - pribliลพno eden izmed desetih ljudi s kliniฤno depresijo doลพivi tudi psihotiฤne simptome, kot so halucinacije (prisluhi) ali blodnje (zamisli brez vsakrลกne povezave z realnostjo).
  • Poporodna depresija - oblika depresivne motnje, ki se najpogosteje pojavi v prvih tednih po porodu. Prizadene pribliลพno 15 % mater, ลกe posebej pogosto pa se pojavi pri ลพenskah, ki so v preteklosti ลพe doลพivele depresijo
  • Sezonska afektivna motnja ali SAM je vrsta kliniฤne depresije, ki se pojavlja v doloฤenih letnih ฤasih. Obiฤajno nastopi, ko se pozno jeseni priฤnejo krajลกati dnevi in traja celo zimo.


Pa vendar kaj resniฤno je depresija?

Enega lepega dne, povsem nepriฤakovano (ฤeprav so se znaki kazali ลพe prej, mama je zaฤela spreminjati obnaลกanje  po doloฤenem dogodku, ki je takrat v njej vzbudil spomine  na travmatiฤen dogodek – za katerega nisem vedela – vendar temu v obdobju najstniลกtva in kopico svojih »problemov« nisem polagala velike pozornosti) po tem, ko me je odloลพila na avtobusni postaji se je p o s l o v i l a  od mene. Ne na tak naฤin, da bi jasno dala vedeti, da je kaj narobe ampak njena mimika in obฤutek, ki sem ga zaฤutila .. vedela sem, da je nekaj narobe. Ko sem izstopila iz avtomobila in se je odpeljala in sem gledala za njo in je namesto levo (domov), zavila desno so se moji sumi potrdili, da nekaj ne ลกtima. Sicer sem jo klicala na telefon in se je oglasila in mi zatrdila, da odhaja domov vendar po drugi poti. Ne bom razlagala na dolgo in ลกiroko, ker mi v bistvu v tem trenutku solze prihajajo na oฤi. Tistega dne sem izgubila delฤek mame, ฤeprav sem ji  na koncu dneva »reลกila« ลพivljenje. Postavljena diagnoza v psihiatriฤni ambulanti je bila blodnjava (motnja) depresija. V nekem trenutku me lastna mama ni veฤ prepoznala, bala se me je. Ko se spomnim njenih rjavih oฤi, ki so gledale skozi mene sem mislila, da je nikoli veฤ ne bo nazaj. Pa se je pobrala s terapijo in spet doลพivela padec, ko jo je nehala jemati pa smo spet ลกli skozi postopek zdravljenja in smo nekako preลพiveli. Pogreลกala sem to, da bi se veฤ o tem pogovarjali, namesto tega smo nekako to pometli pod preprogo.

Vsakiฤ, ko sem kasneje sliลกala besedo depresija in njene simptome sem videla svojo mamo. Vse kar smo doลพiveli in kako je to tudi vplivalo na mene in na celotno druลพino. Priznam, da sem na trenutke bila jezna na njo, da je zbolela. Ne znam pojasniti, nisem razumela, da bolezen ne izbira in da so lahko doloฤene potlaฤene travme in dogodki »hrana« da se bolezen razvije.

Zakaj sem se odloฤila spregovoriti o tem?

Ker se ลกe vedno premalo iskreno pogovarjamo o tem. Uporabljamo besedo v napaฤnem pomenu, enaฤimo slabo poฤutje in utrujenost in lenobo na trenutke, da navrลพemo »ej stari jaz mislim, da sem depresiven« Pred zaฤetkom ustvarjanja danaลกnje tematike sem ลพelela prebrati kake osebne izpovedi, najti kakลกen intervju in edino kar najdem so besede strokovnjakov. Kar je OK in vesela sem vseh strani, kjer je o bolezni napisano veliko od simptomov do presejalnega testa, kjer lahko sam izpolniลก vpraลกalnik in ugotoviลก ali je tvoja depresivnost manj / veฤ verjetna. Pogreลกam zgodbe ljudi, ki ลพivijo vsak dan z njo in je vsak dan nova borba za preลพivetje. Vsako jutro se morajo vstati iz postelje in preลพiveti dan. Mogoฤe bi bilo komu laลพje, ฤe bi prebral / sliลกal nekoga, ki doลพivlja enako.
V svojem izzivu #40dnisprememb ลพelim spregovoriti ravno o takih tematikah, ki se jih zavedamo a premalo krat kaj naredimo oziroma spregovorimo o njih. Ker moja mama ne bi bila ravno vesela javnega izpostavljanja in postavljanja vpraลกanj sem za pomoฤ pri tej tematiki prosila dekle, ki je v bistvu dalo mi tisto zadnjo brco v rit, da ustvarim svoj blog in javno delim svoje razmiลกljanje. Sodelovala sem v enem njenem izzivu 'Blogerka za en dan'. Se spomniลก tega Neลพa?

Zakaj sem izbrala ravno njo? Ker je mojih let, mlada, ambiciozna punca, ki ustvarja pod imenom @ rosetouchblog (dodajam povezavo ลกe do njenega bloga : https://rosetouchmakeup.blogspot.com/)  Dovolj pogumna je, da bo odgovarjala na moja vpraลกanja in se tudi javno izpostavila.



Pozdravljena Neลพa, iskreno mi povej, zakaj si se odloฤila sodelovati v danaลกnjem intervjuju?

Pozdravljena Aleksandra,
najprej bi se ti rada zahvalila, da si me povabila k sodelovanju, v preteklosti, celo v tvojih zaฤetkih sva ลพe sodelovali in ne bi mogla biti bolj ponosna nate kot na osebo, v ponos mi je videti kako si zaลพarela na svoji karierni poti. Z velikim veseljem te spremljam in ti ลพelim tudi v bodoฤe vse dobro.
Iskreno o tem zakaj sem se odloฤila pa... kaj naj reฤem. Priznam, da niti nisem dvakrat premislila preden sem privolila, ker je to del mene in kljub temu, da je teลพko o tem govoriti in se izpostaviti, vem, da lahko s takลกnim dejanjem oz. ozaveลกฤanjem pomagam tudi komu drugemu, ki se bojuje z enakimi bitkami.

Kdo je Neลพa in kaj se skriva globoko v tebi?

Kdo je Neลพa... Hah, dobro vpraลกanje in odliฤno, saj nimaลก veliko priloลพnosti povedati kdo sploh si, vsak te dojame drugaฤe ali pa sploh ne. *smeh*
Kar drugi mislijo sploh nima navsezadnje veze, glavno je, da smo zvesti sami sebi in, da smo vedno to kar smo in se zaradi drugih ne spreminjamo.
Neลพa je umetniลกka duลกa. Skromna, mogoฤe malce srameลพljiva, ko me spoznaลก pa sem predvsem odprta, iskrena. Od malih nog zelo rada pomagam in riลกem nasmehe na obraz tistim, ki jih najbolj potrebujejo. ลฝe od nekdaj oboลพujem umetnost, naravo, fotografiranje, ลพivali, svet lepote in kozmetike ter modo. Kljub vsem hobijem in svarem, ki jih rada poฤnem pa je liฤenje nekako moje najljubลกe podroฤje. V tem sem se naลกla in z velikim veseljem osreฤujem druge ter poskrbim, da se v svoji koลพi poฤutijo kar se da najboljลกe.
Vedno sem se nekako poฤutila drugaฤno. Moj stil je bil vedno drugaฤen od drugih, zelo rada sem eksperimentirala z barvo las. Skratka, vedno sem izstopala na nek naฤin, kar niti ni bil moj namen - bila sem enostavno jaz. Takลกna kot sem. Iskrena, pristna in flegma na to kaj misli okolica.

Kdaj si zaฤela opaลพati, da se nekaj dogaja s teboj in kakลกne simptome si imela?

Dolgo nisem vedela toฤno kaj se dogaja z mano, ลพe kot majhna deklica sem nekaj ฤutila, vendar si kot otrok ne veลก tega razloลพiti. Rekla bi, da je bil zame precejลกen ลกok, ko sva se z mamo preselili k oฤimu in njegovi druลพini, kmalu za tem sem tudi dobila bratca, vendar sem nekako hodila ฤez fazo "zakaj moja starลกa nista skupaj, zakaj mi nismo druลพina". To mi je bilo teลพko sprejeti. Mislim, da sem rabila par let, da sem postala starejลกa in sem  ugotovila, da takลกno paฤ je ลพivljenje in, da ni ลพivljenje kot samo, en lep druลพinski film. Naj poudarim, da mi nikoli ni niฤ primanjkovalo, da ne bo mogoฤe kdo narobe razumel. To je le bila ena izmed ลพivljenjskih situacij, ki me je veliko nauฤila o ljudeh nasploh, o sami sebi in o tem kako otroci dojemajo odnos med starลกema oz.  loฤeno ลพivljenje.
Prav tako je bila velika prelomnica pri meni to, da sem se morala sooฤiti s smrtjo dedka, ki mi je bil res najbliลพja in najdraลพja oseba, ki sem jo poznala. Bila sva zelo povezana in nekako je on prevzel to "oฤetovsko vlogo" in ravno zato je bila navezanost ลกe toliko veฤja. Bilo je v srednji ลกoli, ko sem ravno ลกla skozi "najstniลกko fazo", teลพko mi je bilo, ker ga nisem zaradi ลกole veliko obiskovala, nato se je stanje poslabลกalo in smrt je bila zame en velik ลกok. Postala sem res potrta in poฤutila sem se nenormalno prazno, dobesedno nisem imela volje za ลพivljenje. Nisva se niti poslovila, to me preganja ลกe danes, ฤeprav vem, da je vedno ob meni in, da je brezveze imeti ta obฤutek "krivde", saj bova definitivno povezana za vedno. Od takrat naprej sem se poฤutila prazno, emocionalno, potrto, jezno predvsem, nisem imela volje do niฤesar, svoje hobije sem kar se da hitro dala na stran. ลฝalujemo celo ลพivljenje, kar se mi zdi povsem normalno, tako paฤ je. Najbrลพ si bralci zdaj mislijo "kaj te tota bluzi", "kak jo lahko nekaj takega vrลพe s tira" , "to ni najhujลกe kaj se ti lahko zgodi", sliลกala sem res veliko razliฤnih mnenj na to temo in sama menim, da nas takลกne situacije spremenijo za vedno, definitivno se vsak kdaj znajde v takลกni ali drugaฤni situaciji in prav tako tudi vsak dojema in sprejema drugaฤe. Navsezadnje ni pomembno kako in zakaj ampak kako si lahko med sabo pomagamo in vzpodbujamo ter prepreฤujemo smrti, ki jih je na ลพalost vedno veฤ.

Kakลกna je strokovna diagnoza in kako poteka samo zdravljenje?
Imela sem krizno obdobje, ko so mi stvari malce uลกle izpod nadzora. Komaj sem vstala iz postelje, hrane nisem pogreลกala, veliko sem spala in tudi nenormalno jokala. Prav tako sem zaฤela opaลพati paniฤne napade ter anksioznost, vฤasih sem jokala zaradi tega, ker enostavno nisem mogla stopiti v trgovino, imela sem odpor do vsakega stika z okolico.
Ker sem videla, da tako ne gre naprej, sem poklicala psihiatre v okolici in se hotela naroฤiti na pregled. Kljub moji krizi v glavi so bile ฤakalne dobe... predolge. Najprej sem ลกla v Maribor, nato na Ptuj.
V eni izmed mojih objav o depresiji sem mislim, da ลพe govorila malce o teh obiskih psihiatrov, ampak naj izpostavim samo to, da sem videla preveliko nespoลกtovanja, nezainteresiranosti za pacienta, kaj ลกe le volje do zdravljenja, kot bi si vsak zasluลพil, saj navsezadnje so to ljudje, ki bi nam naj pomagali, prav tako plaฤujemo zdravstvo - za pomoฤ in profesionalno zdravljenje, ne pa pol urno zehanje, zavijanje z oฤmi in na koncu recept za antidepresive, ki ti bodo "ฤudeลพno" reลกili vse teลพave.
Moje diagnoze bi naj bile - depresija, anskioznost in paniฤna motnja.
Predpisane sem imela AD, jemala sem jih par mescev, kmalu pa zaradi stranskih uฤinkov prenehala. Ko sam sebe veฤ ne prepoznaลก je treba dobro premisliti ali zaupaลก strokovnjakom, ki ti te tablete predpiลกejo. Nekaterim pomagajo, kar me veseli, meni na ลพalost niso odgovarjale in se nazaj niti nisem vrnila.
Odloฤila sem se za delo na sebi, da prepoznam vse stvari, ki me vrลพejo iz tira, da se posluลกam, da si nazadnje zaupam in z veseljem povem, da sem sreฤna, da sem opustila zdravljenje z AD in se odloฤila za samozdravljenje.

Doลพivljaลก epizode – kaj to pomeni, kako izgledaลก in funkcioniraลก v doloฤeni epizodi? Kako jih premagujeลก?

Kot sem ลพe prej omenila se mi velikokrat zgodi, da mi v trgovini postane neprijetno, predvsem na mestih kjer je nenormalna gneฤa in slab zrak. Vฤasih se zaฤnem potiti in dobim obฤutek slabosti, tudi vrtoglavica je velikokrat prisotna. Pomagajo mi dihalne vaje in osredotoฤanje na en predmet. Misli poskuลกam preusmeriti na nekaj pozitivnega, lepega.
Velikokrat se znojim in me zebe, pojavi se tudi tresavica, potem so ลกe tu moฤni glavoboli in migrene.
Menim, da je velik sproลพilec vsega tega tudi stres vsakdanjega ลพivljenja.
Depresijo pa vedno opiลกem kot vodko, ki jo spijeลก in potem pride za tabo. Vedno ฤutim nek pritisk, tesnobo, vฤasih ti je teลพko odnesti smeti... na primer. Kvaliteta ลพivljenja se zmanjลกa nekako, a, ฤe delaลก na sebi in si do sebe iskren, moraลก najti ukane sam zase , da se zmotiviraลก do toฤke, da enostavno greลก dalje in ne obupaลก. Stanje traja nekaj dni, vฤasih tednov. Potem se poleลพe. Kakลกen dan vmes ti je okej, potem ti spet ni. Ampak priznam, da mi ob prisotnosti ADjev ni bilo prav za niฤ veฤ, tako pa se nekako vedno pribijem do toฤke, da si reฤem, da zmorem in to storim pa ฤeprav je teลพko.
Meditacijo sem probala pa mi misli preveฤ divjajo. Ali pa enostavno nisem ฤlovek za takลกne stvari. Rada imam dihalne vaje, prav tako imam rada sprehode v naravo, to mi da veliko energije.
Predvsem pa je dobro, da se v takลกnih "kriznih momentih" zateฤeลก k neฤemu kar rad poฤneลก - risanje, fotografiranje, pisanje, branje, enim pomaga tudi klepet s prijateljem ali bliลพnjim. Sam nekako moraลก ugotoviti kaj je zate tisti "antidepresiv".

Verjetno tudi stres veliko vpliva na poslabลกanje stanja, kako se spoprijemaลก z vsakodnevnim stresom?

Tako kot si rekla, se povsem strinjam. ลฝivimo v ฤasu ko je vse tako kaotiฤno, hitro, povrลกinsko, polno filtrov in veselih slik z ลพalostnim ozadjem.
Narobe svet bi jaz temu rekla.
Mislim, da ni enega ฤloveka, ki ga vsakdanji stres nebi vrgel kdaj s tira, kar je povsem normalno, vsi kdaj podleลพemo temu "osvajalcu sveta".
Najraje imam sprehode v naravi, posluลกanje glasbe, klepet s prijatelji,  cartanje z maฤko, ki je moj velik antidepresiv, saj je bila z mano tudi v najteลพjih obdobjih. Vฤasih se celo od stresa spravim "pucat" *smeh* Vฤasih pa paลกe samo kavฤ pa kak dober film, dobra druลพba in zvitek za laลพji spanec. ๐Ÿ’š

Imaลก kakลกen nasvet / bi kaj specifiฤnega izpostavila ali sporoฤila bralcem?

Joj, toliko vsega je, ampak na srce vam polagam to, da je vredno zaupati sam sebi in sebe dobro poznati ter prepoznati znake ter simptome za katerokoli stanje gre. Vedno bodi zvest sam sebi in delaj dobro, pomagaj drugim, vendar ne pozabi poskrbeti tudi zase in za svoje poฤutje, zdravje. Nikoli ne prenehaj z delom na sebi, saj se le tako razvijamo in postajamo kar se da najboljลกa verzija sebe. ฤŒe rabiลก pomoฤ, zaprosi zanjo. Naj te ne bo sram. Nikoli ne obupaj. Naj te tvoje motnje, hibe, stanja, karkoli ลพe paฤ... ne odvrnejo do tega, da ลพivljenje izkusiลก v pravi meri, saj nam je dano le eno. Nikoli nisi sam.Verjami vase in se imej rad. Predvsem pa... ozaveลกฤaj, priskoฤi na pomoฤ nekomu v stiski... mogoฤe celo reลกiลก kakลกno ลพivljenje. Sreฤno ๐Ÿ–ค

Zapisi, ki bi vam lahko bili vลกeฤ

0 komentarjev