๐“ค๐“ถ๐“ฎ๐“ฝ๐“ท๐“ธ๐“ผ๐“ฝ ๐“ถ๐“ช๐“ต๐“ธ ๐“ญ๐“ป๐“พ๐“ฐ๐“ช๐“ฌ๐“ฎ : ๐“˜๐“ท๐“ฝ๐“ฎ๐“ป๐“ฟ๐“ณ๐“พ ๐“ฏ๐“ฝ ๐“ฝ๐“ช๐“ฝ๐“ฝ๐“ธ๐“ธ ๐“ช๐“ป๐“ฝ๐“ฒ๐“ผ๐“ฝ @๐“š๐“ช๐“ณ๐“ช๐“™๐“ช๐“ถ๐“ท๐“ฒ๐“ด

Odkar pomnim sem nora na tetovaลพe in sem vedno sanjarila, da bom enega dne imela kar nekaj tetovaลพ. FUNFACT do trenutno svojega 26 leta ...


Odkar pomnim sem nora na tetovaลพe in sem vedno sanjarila, da bom enega dne imela kar nekaj tetovaลพ. FUNFACT do trenutno svojega 26 leta nimam nobene. Verjetno se spraลกujete zakaj za vraga ne? Hmm ฤisto iskreno, ker je vpliv oฤeta bil in je ลกe vedno velik (in on je eden tistih starokopitnih ljudi, ki si jim tetovaลพe fuj in fej in ฤe bi priลกla domov z kakลกno obseลพno tetovaลพo bi se me verjetno odpovedal ha ha ) Zadnje ฤase se okolje spreminja in so tatuji tako zelo v modi, da je skoraj teลพko najti ljudi, ki nimajo nobenega in ฤasi, ko so se tatuji skrivali pod oblaฤili so mimo. V tokratni objavi te ฤaka intervju z hudo bejbo, ki ima pri svojih 22 letih ลพe 38 tatujev in iz ljubezni do njih jih tudi sama ustvarja. Radovedna, kot sem me je zanimalo vse. Od prvega do zadnjega – kakลกne zgodbe se skrivajo za njimi. Kako najti pravo mesto, kako so reagirali njeni starลกi in kake ima naฤrte za prihodnost. Moram omeniti, da Kajo poznam ลพe kar nekaj ฤasa saj sva tudi sodelavki in je najbolj noro bitje, kar ga poznam.

 


Kaja, pozdravljena. Pa zaฤniva od zaฤetka. Najprej se na kratko predstavi bralcem :)

ลฝivijo, sem Kaja Jamnik, stara sem 22 let. Dokonฤano imam srednjo ลกolo za oblikovanje Maribor, smer grafiฤno oblikovanje. V prostem ฤasu rada riลกem, predvsem abstraktne stvari , saj skozi sliko izrazim ฤustva, ki v meni kipijo.

ลฝe ลกtiri leta sem zaposlena v Zari, trenutno delam na moลกkem oddelku. Leta 2018 sem zraven sluลพbe ลกe odprla svoj studio, kjer sem zaฤela s tetoviranjem. Predvsem zato, ker je to nekaj, kar me je zanimalo od kar sem pridobila svoj prvi tatu. Vendar sem bila takrat premlada, da bi se 'podala na tako pot'.

No Kaja ravno to me je zanimalo in bi sledilo kot naslednje vpraลกanje. Kako se je zaฤela zgodba s tetovaลพami. Kateri je bil tvoj prvi, koliko si bila stara in zakaj si se odloฤila za njega?

Vse se je zaฤelo leta 2016, ko sem si ลกe kot srednjeลกolka »ฤeฤkala« po telesu in sem v poletnem ฤasu skicirala na desno stegno vrtnice, ki so kasneje postale motiv za moj prvi tatu. Celotna tetovaลพa je unikatna in ima velik pomen za mene, ki ga ne bi ลพelela deliti s ลกirno javnostjo.

Lahko samo izdam, da ima povsem enako tetovaลพo tudi moja sestra dvojฤica Maja, vendar na levem stegnu.

Kako so to sprejeli tvoji starลกi (glede na starost si bila zelo mlada) in kako to komentirajo danes?

Moj oฤe je bil zelo starokopiten, saj ni maral nobenih poslikav po telesu, vendar najbolj od vsega ni prenesel piercingov. Zato sem se odloฤila za posebno taktiko. En dan sem odลกla do njega in ga predstavila pred dejstvo : tetovaลพa ali piercing v jeziku? Izbral je veฤ, kot oฤitno tatu (smeh).

Mama me je pri risanju zmeraj podpirala, tako, da tudi ni imela nobenih pripomb pri ustvarjanju prve tetovaลพe in je bila sprva popolno nasprotje oฤeta. Sedaj lahko reฤem, da me pri delu in tetoviranju bolj podpira oฤe, ki je bil nekoฤ zelo proti. Saj me vsak dan, zveฤer ฤaka sms sporoฤilo od njega, kaj sem ustvarila v tistem dnevu in ฤe mu lahko poลกljem kako fotografijo.

ฤŒe ni preveฤ intimno bi delila z nami vse svoje tatuje in zapisala pomen in zgodbo vsakega?








Povej mi kako najti pravo mesto? Kako si se odloฤala ti – kako se odloฤajo tvoje stranke?

Za prvi tatu je pomembno, da ti nekaj pomeni oziroma ima nek simboliฤen pomen in s tem tudi njegovo mesto.  Odloฤitev vsakega posameznika je ali ลพeli tetovaลพo skriti (intimna podroฤja ali podroฤja, kjer ni vidno) ali deliti (izpostavljena mesta, kot je npr. na rokah, kjer je vidno v vidnem polju). Na ลพalost je naลกa drลพava ลกe vedno kar se tiฤe tetoviranja in tetovaลพ zadrลพana (kar sem tudi pri sebi zaznala, da sem sprva izbrala tako mesto, kot je stegno in ni vidno). ล e posebej se to obฤuti v doloฤenih poklicih, tako, da imam veliko strank z doloฤenimi poklici, kjer tatu ni dovoljen oziroma ne sme biti na vidnem mestu (npr. turistiฤna gostinska ลกola – od komolca navzdol ne sme biti vidna oziroma sploh ne sme biti nobena poslikava na telesu, prav tako med obฤutljive dele spadajo vrat in prsti ).

Vsekakor pa bi si ลพelela, da bi bilo tega vse manj in bi bilo manj skrivanja, saj na koncu dneva menim, da ni pomemben sam videz kolikor je pomembna sama kvaliteta ฤloveka in njegov doprinos k druลพbi.

Kako je s samo boleฤino, kako si jo obฤutila ti (ฤe si jo) in kako jo doลพivljajo tvoje stranke?

Boleฤina je odvisna od samega predela telesa in posameznika. Bolj boleฤi predeli so recimo rebra, vrat, hrbet, nart in kjer so izpostavljene kosti (npr. kljuฤnica, prsti). Vsak posameznik ima drugaฤen prag boleฤine, kot zanimivost pa bi izpostavila svoje opaลพanje, da imamo ลพenske veliko veฤji prag boleฤine napram moลกkim. Kot primer bi izpostavila moลกkega, ki sem mu na predelu reber tetovirala mali napis in je zraven »umiral« od boleฤine, medtem, ko sem ลพenski naredila veliko tetovaลพo z vrtnicami ฤez celo polovico reber in je ocenila boleฤino, kot nizko.

Sama moram priznati, da pri nobenem nisem zaฤutila boleฤine razen pri enem, ki ลกe zmeraj ni dokonฤan in zbiram pogum, da ga nadaljujem in izdelam do konca. Je pa to tatu na predelu narta.

Kaj meniลก o zaฤasnih tatujih? Si kdaj preizkusila?

Zdijo se mi dobra ideja, predvsem za tiste, ki se ne znajo odloฤiti za pravi motiv in samo mesto tetoviranja. S tem tudi laลพje ugotoviลก ali je tisto, kar imaลก v glavi prava ideja, saj se lahko zgodi, da se  po doloฤenem ฤasu  tetovaลพe naveliฤaลก ali ti ni veฤ vลกeฤ. Ker je tetovaลพa le zaฤasna, ni nobene stranske ลกkode.

Jaz sem sama bolj preizkusila zaฤasne poslikave s kano, ki se sperejo s telesa ลพe po kakem tednu dni :)

Zaupaj nam kako je z nego koลพe po tetoviranju ?

Nega po tetoviranju je zelo pomembna, saj s tem tudi vplivamo na sam obstoj tetovaลพe (lahko pride do razlitja). Jaz npr. ko konฤam tatu, ga zaลกฤitim s plastiฤno folijo in povem stranki, da naj tako ostane med 6 do 12 ur. Opozorim, da prva dva dni ne sme tetovaลพa priti v stik z milom. Torej v poลกtev pride umivanje oziroma spiranje le z vodo in mokroto samo popivnamo, ne briลกemo. Potrebno je mazati z mazilom, ki pomaga k kvalitetnejลกemu celjenju. Jaz sama svetujem in uporabljam Bepanthen, ki dezinficira in celi ter vazelin. Nekatere moje stranke pa priporoฤajo uporabo mazila Tattoo Care, ki se na ลพalost pri meni osebno ni najbolje obneslo.

Verjetno je tudi vsesploลกno znano, da krastic v ฤasu celjenja ne smemo praskati, da ne nastanejo brazgotine in da se je potrebno po tetovaลพi dobro zaลกฤititi oziroma namazati, ko smo izpostavljeni soncu. 

Pri kateri ลกtevilki se boลก ustavila?

Moja ลกtevilka je neomejena (smeh). Zaenkrat sem mnenja, da je moje telo oziroma moja koลพa tako, kot je slikarju platno. Na tetovaลพo gledam kot na umetnost skozi katero se izraลพam.

Za konec pa ลกe par zelo zabavnih informacij o Kaji :)

  • Kaja se boji igel tako, da ji odvzem krvi povzroฤa veliko preglavic medtem, ko si brez problema sama naredi tetovaลพo v notranjosti ustnic
  • Prav tako ne mara krvi in ji obฤasno povzroฤi slabost, kar jo je kar nekaj pri tetoviranju. Enkrat se ji je tudi zgodilo, da je skoraj padla skupaj med tetoviranjem zaradi prevelik koliฤine krvi

  • Desno nogo ima »rezervirano« za bliลพnje prijatelje, ki ji lahko naredijo svoje sporoฤilo ali skico in to z strojฤkom za tetoviranje s tem tudi vsak sam lahko pridobi obฤutek kako deluje proces tetoviranja, igle, barve ipd.
  • Na desni nogi ima ลพe 10 takih mini tetovaลพ in jih ne popravlja za njimi (ne ลกe, ker ni ลกe dala te moลพnosti meni hohoh)



Vsem sporoฤa, da se izogibajte predsodkom (in slabim tetoverjem) in ne ลพiviลก ti s tetovaลพo, ampak tetovaลพa s teboj.

Kaji se iskreno zahvaljujem za njen ฤas, odkritost in odgovore na moja vpraลกanja. Se ลกe spomnite, da sem na zaฤetku napisala, da nimam ลกe nobene tetovaลพe. Verjeli ali ne, z nastankom te objave je res bilo tako stanje. Vendar po najinem intervjuju in povabilu v njen studio se je 4.marca 2020 zgodilo nepriฤakovano in predvsem resniฤno zelo spontano. Dobila sem svojo prvo tetovaลพo in imam obฤutek, da ลกe zdaleฤ ni zadnja. #40dnisprememb

Zapisi, ki bi vam lahko bili vลกeฤ

0 komentarjev