๐“œ๐“ธ๐“ณ๐“ฎ ๐“ท๐“ช๐“ณ๐“ต๐“ณ๐“พ๐“ซ๐“ผ๐“ฎ ๐“ฃ๐“ฅ ๐“ผ๐“ฎ๐“ป๐“ฒ๐“ณ๐“ฎ

Od nekdaj ลพe sem razmiลกljala o eni taki brezvezni objavi, kjer bi strnila vse pogledane serije in mogoฤe komu dala idejo za pogledat kaj...


Od nekdaj ลพe sem razmiลกljala o eni taki brezvezni objavi, kjer bi strnila vse pogledane serije in mogoฤe komu dala idejo za pogledat kaj starega ali novega :) #40dnisprememb .  Ker smo pa v obdobju #ostajamdoma je pa tole lahko ลกe dodatna motivacija ali pomoฤ k zabijanju prostega ฤasa.

#IGRA PRESTOLOV ali GAME OF THRONES



Iskreno zelooo dolgo sem se borila proti temu, da serijo zaฤnem gledat. Predvsem, ker je ลพe pred leti bila zelo aktualna in se mi je zdelo, da jo gledajo tudi tisti za katere bi ฤlovek dejal, da nimajo pojma kaj so dobre serije *evil face* . No pa me je povozilo. Prvo sezono sem pogledala ฤez noฤ in sem na faks zjutraj prispela, kot, da je bila nora »ลพurerska« noฤ za menoj. Poลพirala sem sezone in komaj ฤakala novi del. Svet Georgea R. R. Martina je meลกanica politiฤne drame, brutalnega srednjeveลกkega nasilja in mehke pornografije.
Na ลพalost se je serija zelo slabo konฤala in malce pokvarila priokus vsega.

#ฤŒERNOBIL



Verjetno tudi vsem poznana HBO miniserija o jedrski katastrofi, ki se je zgodila v Ukrajini leta 1986. Trenutno mi manjka ลกe samo, da pogledam zadnji del, ampak kljub temu lahko reฤem, da je hiper-realistiฤna, brez olepลกevanja in s ฤudovito produkcijo ter izjemno igralsko zasedbo. Sovjetska zveza konec osemdesetih je oprijemljiva in ลพiva, neprestana prisotnost nevidne smrti pa tako intenzivna, da je lahko ogled serije na ฤase celo nelagoden.

#DEKLINA ZGODBA



Priznam, da tudi tukaj zaostajam za eno sezono in je na mojem seznamu za dokonฤat. Verjetno bo sedaj veliko priloลพnosti za tole. Zgodba je brutalna in preprosto ne moreลก, da ne nehaลก z gledanjem. Na kratko zgodba je priredba romana Margaret Atwood o totalitarni druลพbi, v kateri ลพenske postanejo stroji za rojevanje. Serija je postavljena v svet, ki ga je naฤela okoljska katastrofa, zaradi katere je veฤina prebivalstva neplodnega, nato pa so v revoluciji verski blazneลพi prevzeli oblast v ZDA in drลพavo preimenovali v Gilead. Fundamentalistiฤna vlada je ลพenskam odvzela vse pravice in jih zreducirala na stroje za rojevanje. Vsak visoki ฤlan oblasti dobi svojo plodno deklo, da bi poskrbela za njegove potomce v bizarnem obredu, ki se zgleduje po Svetem pismu. Naslovni dekli je ime Offred, kar pomeni »od Freda«, a se spominja, kako je pred revolucijo, ko je lahko ลกe nosila svoje ime, June, ลพivela povsem obiฤajno ลพivljenje z moลพem in hฤerko.

Zelo zanimiv podatek mi je, da je roman, na katerem temelji serija izลกel ลพe leta 1985, ko je bil ameriลกki predsednik republikanec Ronald Regan, pisateljica pa je roman pisala ลกe za berlinskim zidom. Najbrลพ si nihฤe ni predstavljal, kako aktualna bo zgodba danes, ko populistiฤni ekstremizem postaja resna groลพnja pridobljenim svoboลกฤinam demokracije po vsem svetu, tudi v ZDA, kjer sta javno izraลพanje sovraลกtva in zanikanje osnovnih pravic dnevna rutina iz ust samega predsednika.

#DEXTER



ล e ena v nizu, kjer imaลก rad glavnega lika, kljub temu, da je psihopat.  Verjetno tudi ni nobenega, ki ne bi sliลกal za tole serijo. Revija Empire je leta 2008 Dexterja uvrstila na 30. mesto najboljลกih serij vseh ฤasov. Ima 8 sezon kjer je v ospredju policijski forenzik, ki v prostem ฤasu pobija (preverjeno zlobne) ljudi. Zadnji dve sezoni se mi zdita malo slabลกi (vse skupaj se malo razvleฤe) – kar je oฤitno vedno pri zelo uspeลกnih serijah. Michael C. Hall ฤudovito uprizori psihopatskega serijskega morilca in ravno zaradi njega si je vredno ogledati vse sezone. Trenutno sem zaฤela z ponovnim ogledom vseh delov in sem prispela ลพe do polovice.

Kot zanimivost: Pisatelj Jeff Lindsay je idejo za roman o morilcu, ki je navzven videti kot povpreฤen, izjemno simpatiฤen (ฤeprav morda malce suhoparen) moลพak, ลพe konec devetdesetih naลกel med zlaganimi nasmehi in neiskrenimi vljudnostmi udeleลพencev nekega obฤinskega sreฤanja. "ฤŒisto mogoฤe je, da se na tihem hoฤejo pobiti med seboj," je takrat preลกinilo Lindsayja.
Iz tega mraฤnega prebliska se je rodil Dexter Morgan - globoko moten osebek, ฤigar morilske teลพnje je ลพe v mladih letih opazil njegov oฤim. Stari policist ni mogel drugega, kot da je fantu vcepil nekakลกen "alternativen" moralni kodeks - lahko ubijaลก, a samo take, ki so si to zasluลพili. Odrasli Dexter, ki, ironiฤno, dela za policijo, tako redno po Miamiju ubija morilce, ki se jim je uspelo izmuzniti roki zakona; ker je forenzik, zna za seboj skriti vsako sled, in ker ni sposoben nobenega globljega ฤustva, nima teลพav z etiฤnimi in moralnimi pomisleki.

#UBIJ EVE



Za tole nisem niti sliลกala, niti poznala, ampak me je prijateljica Ana prisilila, da si naj pogledam. Do sedaj sta dve sezoni, ki sem ju »pojedla« v tednu dni. Eve je zdolgoฤasena, brihtna usluลพbenka tajne sluลพbe, Villanelle pa elegantna, nadarjena morilka po naroฤilu. Iznajdljivi in inteligentni nasprotnici sta nenavadno obsedeni druga z drugo in se lotevata nevarne igre maฤke in miลกi.
Zakaj bo predvsem ลพenskam vลกeฤ? Sandra Oh, ki upodablja operativko tajne sluลพbe MI5, Eve Polastri, nekonvencionalna lepotica, katere namen ni vizualno ugajati medtem, ko je Villanelle sociopatka, a je tudi modna navduลกenka, morilka s stilom, nekakลกna meลกanica Carrie Bradshaw, Serene van der Woodsen in Hanne. Nikakor ni dolgoฤasna kot so ponavadi morilci, ki se trudijo ostati neopazni. Villanelle ni tipiฤna morilka, je feministka z malo nenavadnim, a kljub temu odliฤnim smislom za humor.

#PRIJATELJI




O tej seriji ni potrebno izgubljati besed, ker jo dobesedno pozna cel svet. Pisalo se je leto 1994, ko je na male ekrane priลกla nova humoristiฤna nanizanka o skupini prijateljev, ki ลพivijo v Velikem jabolku. Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisi Kudrow, Matthewu Perryju, Mattu LeBlancu in Davidu Schwimmerju se takrat ลกe sanjalo ni, kakลกno evforijo bodo s svojimi liki zanetili v gledalcih, ลกe manj pa, da bodo njihove prigode in izjave postale tako kultne, da jih bodo tudi veฤ kot 25 let po prvi epizodi ljudje, in celo generacije, ki se ob premieri serije Prijatelji niso niti rodile, ลกe vedno citirali v vsakdanjem ลพivljenju. Midva jih spremljava znova in sicer preko programa Brio. Tako, da so vikendi vedno rezervirani za Prijatelje

#SEX V MESTU



Po veฤ, kot 20 letih ลกe zmeraj ena izmed serij, ki tudi danes ohranja kultni status. Pogledala sem jo mislim, da veฤkrat od zaฤetka do konca :D Dejansko je Seks v mestu odprl izviren in celo osvobajajoฤ pogled na sodobno ลพensko, samsko ลพivljenje in spolnost. Nekaj zanimivosti:
  • Resniฤno ime Carriejine ljubezni Mr. Biga ali ลฝivine izvemo v zadnji epizodi – usodni moลกki se imenuje John
  • Kim Cattrall je dvakrat zavrnila vlogo Samanthe, preden so jo prepriฤali, naj sodeluje vsaj pri pilotu.
  • Sarah Jessica Parker naj bi na snemanju po 18 ur preลพivela v petkah
  • Sarah Jessica Parker in Kim Cattrall se ne razumeta sploh. Niti na snemanju se nista ujeli in je Kim kasneje veฤkrat izpostavila, da je bila ลกikanirana z njene strani


#VELIKI POKOVCI



Od leta 2007, ko so se Veliki pokovci prviฤ pojavili na malih zaslonih, so se skozi leta uveljavili kot ena od najuspeลกnejลกih humoristiฤnih serij v zgodovini televizije – skupno je bila nanizanka nagrajena s kar desetimi emmyji. Nadaljevanka, ki sta jo ustvarila Chuck Lorre in Bill Prady, se je redno uvrลกฤala med najbolj gledane televizijske vsebine in podrla ลกtevilne rekorde v gledanosti. V enajsti sezoni si je v ZDA vsak del v povpreฤju ogledalo 18,6 milijona gledalk in gledalcev, kar ni uspelo ลกe nobeni ameriลกki humoristiฤni nadaljevanki. Priznam, zadnje sezone si namensko ลกe nisem ogledala. Ker se ลกe zdaj ne morem sprijazniti, da je konec. Ne vem po kateri logiki, ampak nekako sem v svojih moลพganih zamiลกljala, da bo to ena izmed serij, ki bo trajala v nedogled in bo imela najveฤje ลกtevilo sezon (in poslediฤno delov).

#PRAVA KRI



ล e ena izmed serij, ki te od zaฤetka posrkajo in postaneลก noro obseden vendar ลพal bolj greลก proti koncu serije, bolj postane bedna in potem ลกe zakljuฤijo tak bedno, da lahko samo po domaฤe povedano popizdiลก. Izvirno True Blood je ameriลกka znanstveno fantastiฤna drama, ki jo je premierno prikazal HBO 7. septembra 2008. Serija je zasnovana po romanih Southern Vampire Mysteries pisateljice Charlaine Harris. Ima 7 sezon in v njih najdete veliko seksa, nenavadnih mitoloลกkih bitij in glavne akterje vampirje, kmalu se jim pridruลพijo tudi volkodlaki. Glavno vlogo ima dekle Sookie, ki je telepatinja, kar pomeni, da bere misli drugim ljudem / bitjem (razen vampirjem) in hkrati se vse zaฤne s tem, da se zaljubi v vampirja Billa.

Ker opaลพam, da je ลกe cel kup kul serij, ki sem ji gledala in bi vse skupaj naneslo ลกe na kake tri strani, dopiลกem kar sem vse spremljala:

  • TUDORJI (z veseljem bi si spet ogledala, ker je od tega ลพe toliko let nazaj)
  • LJUBKE LAลฝNIVKE (nekje vmes sem obupala, ker so mi dokurฤle)
  • MULARIJA aka SKINS
  • BELA KRALJICA
  • GOSSIP GIRL (konec je brezvezen, ampak Chuck & Blair ❣ )
  • RAZOฤŒARANE GOSPODINJE (mislim, da sem tudi ene 3 – 4x ลกla vse skoz)
  • MAIDS (podobna zadeva, kot razoฤarane – obลพalujem, da so jih skenslali)
  • HOUSE M.D. (❤)
  • BLACK IS NEW ORANGE (prvi deli so teลพko prebavljivi aka dolgoฤasni, vendar sem na pobudo prijateljice vztrajala in priznam, da kasneje postane res zanimivo in privleฤe)
  • SODOBNA DRUลฝINA
  • DVA MOลฝA IN POL (tudi z Ashtonom zelo gledljivo, ampak kako so konฤali serijo, teลพko prebavljivo)
  • SUPERNATURAL
  • VAMPIRSKI DNEVNIKI (ki proti koncu postanejo tudi dolgoฤasni)
  • ORGINALS (izpeljano iz Vampirskih dnevnikov, ampak kasneje vse skupaj tako pomeลกano, da mi ni bilo zanimivo za gledanje)
  • PRISON BREAK
  • NCIS (vse moลพne verzije na kraju zloฤina)
  • CASTLE
  • MENTALIST
  • BONES
  • LUCIFER


Kaj imam na listi za pogledat v prihodnje:

  • Njegova temna stvar
  • Bela princesa
  • Gospe v ฤrnem
  • Patrick Melrose
  • Zloฤin
  • Sons of Anarchy

Objava se bo sproti dopolnjevala in urejala. Vesela bom predlogov in idej,  ki so v povezavi s serijami. Ugotovila sem, da sem ลกe stara ลกola in slabo poznam novejลกe serije oziroma se premalo posodabljam :)


Zapisi, ki bi vam lahko bili vลกeฤ

0 komentarjev