𝓜𝓸𝓳𝓮 𝓷𝓪𝓳𝓵𝓳𝓾𝓫𝓼𝓮 𝓣𝓥 𝓼𝓮𝓻𝓲𝓳𝓮

Od nekdaj že sem razmišljala o eni taki brezvezni objavi, kjer bi strnila vse pogledane serije in mogoče komu dala idejo za pogledat kaj...


Od nekdaj že sem razmišljala o eni taki brezvezni objavi, kjer bi strnila vse pogledane serije in mogoče komu dala idejo za pogledat kaj starega ali novega :) #40dnisprememb .  Ker smo pa v obdobju #ostajamdoma je pa tole lahko še dodatna motivacija ali pomoč k zabijanju prostega časa.

#IGRA PRESTOLOV ali GAME OF THRONESIskreno zelooo dolgo sem se borila proti temu, da serijo začnem gledat. Predvsem, ker je že pred leti bila zelo aktualna in se mi je zdelo, da jo gledajo tudi tisti za katere bi človek dejal, da nimajo pojma kaj so dobre serije *evil face* . No pa me je povozilo. Prvo sezono sem pogledala čez noč in sem na faks zjutraj prispela, kot, da je bila nora »žurerska« noč za menoj. Požirala sem sezone in komaj čakala novi del. Svet Georgea R. R. Martina je mešanica politične drame, brutalnega srednjeveškega nasilja in mehke pornografije.
Na žalost se je serija zelo slabo končala in malce pokvarila priokus vsega.

#ČERNOBILVerjetno tudi vsem poznana HBO miniserija o jedrski katastrofi, ki se je zgodila v Ukrajini leta 1986. Trenutno mi manjka še samo, da pogledam zadnji del, ampak kljub temu lahko rečem, da je hiper-realistična, brez olepševanja in s čudovito produkcijo ter izjemno igralsko zasedbo. Sovjetska zveza konec osemdesetih je oprijemljiva in živa, neprestana prisotnost nevidne smrti pa tako intenzivna, da je lahko ogled serije na čase celo nelagoden.

#DEKLINA ZGODBAPriznam, da tudi tukaj zaostajam za eno sezono in je na mojem seznamu za dokončat. Verjetno bo sedaj veliko priložnosti za tole. Zgodba je brutalna in preprosto ne moreš, da ne nehaš z gledanjem. Na kratko zgodba je priredba romana Margaret Atwood o totalitarni družbi, v kateri ženske postanejo stroji za rojevanje. Serija je postavljena v svet, ki ga je načela okoljska katastrofa, zaradi katere je večina prebivalstva neplodnega, nato pa so v revoluciji verski blazneži prevzeli oblast v ZDA in državo preimenovali v Gilead. Fundamentalistična vlada je ženskam odvzela vse pravice in jih zreducirala na stroje za rojevanje. Vsak visoki član oblasti dobi svojo plodno deklo, da bi poskrbela za njegove potomce v bizarnem obredu, ki se zgleduje po Svetem pismu. Naslovni dekli je ime Offred, kar pomeni »od Freda«, a se spominja, kako je pred revolucijo, ko je lahko še nosila svoje ime, June, živela povsem običajno življenje z možem in hčerko.

Zelo zanimiv podatek mi je, da je roman, na katerem temelji serija izšel že leta 1985, ko je bil ameriški predsednik republikanec Ronald Regan, pisateljica pa je roman pisala še za berlinskim zidom. Najbrž si nihče ni predstavljal, kako aktualna bo zgodba danes, ko populistični ekstremizem postaja resna grožnja pridobljenim svoboščinam demokracije po vsem svetu, tudi v ZDA, kjer sta javno izražanje sovraštva in zanikanje osnovnih pravic dnevna rutina iz ust samega predsednika.

#DEXTERŠe ena v nizu, kjer imaš rad glavnega lika, kljub temu, da je psihopat.  Verjetno tudi ni nobenega, ki ne bi slišal za tole serijo. Revija Empire je leta 2008 Dexterja uvrstila na 30. mesto najboljših serij vseh časov. Ima 8 sezon kjer je v ospredju policijski forenzik, ki v prostem času pobija (preverjeno zlobne) ljudi. Zadnji dve sezoni se mi zdita malo slabši (vse skupaj se malo razvleče) – kar je očitno vedno pri zelo uspešnih serijah. Michael C. Hall čudovito uprizori psihopatskega serijskega morilca in ravno zaradi njega si je vredno ogledati vse sezone. Trenutno sem začela z ponovnim ogledom vseh delov in sem prispela že do polovice.

Kot zanimivost: Pisatelj Jeff Lindsay je idejo za roman o morilcu, ki je navzven videti kot povprečen, izjemno simpatičen (čeprav morda malce suhoparen) možak, že konec devetdesetih našel med zlaganimi nasmehi in neiskrenimi vljudnostmi udeležencev nekega občinskega srečanja. "Čisto mogoče je, da se na tihem hočejo pobiti med seboj," je takrat prešinilo Lindsayja.
Iz tega mračnega prebliska se je rodil Dexter Morgan - globoko moten osebek, čigar morilske težnje je že v mladih letih opazil njegov očim. Stari policist ni mogel drugega, kot da je fantu vcepil nekakšen "alternativen" moralni kodeks - lahko ubijaš, a samo take, ki so si to zaslužili. Odrasli Dexter, ki, ironično, dela za policijo, tako redno po Miamiju ubija morilce, ki se jim je uspelo izmuzniti roki zakona; ker je forenzik, zna za seboj skriti vsako sled, in ker ni sposoben nobenega globljega čustva, nima težav z etičnimi in moralnimi pomisleki.

#UBIJ EVEZa tole nisem niti slišala, niti poznala, ampak me je prijateljica Ana prisilila, da si naj pogledam. Do sedaj sta dve sezoni, ki sem ju »pojedla« v tednu dni. Eve je zdolgočasena, brihtna uslužbenka tajne službe, Villanelle pa elegantna, nadarjena morilka po naročilu. Iznajdljivi in inteligentni nasprotnici sta nenavadno obsedeni druga z drugo in se lotevata nevarne igre mačke in miši.
Zakaj bo predvsem ženskam všeč? Sandra Oh, ki upodablja operativko tajne službe MI5, Eve Polastri, nekonvencionalna lepotica, katere namen ni vizualno ugajati medtem, ko je Villanelle sociopatka, a je tudi modna navdušenka, morilka s stilom, nekakšna mešanica Carrie Bradshaw, Serene van der Woodsen in Hanne. Nikakor ni dolgočasna kot so ponavadi morilci, ki se trudijo ostati neopazni. Villanelle ni tipična morilka, je feministka z malo nenavadnim, a kljub temu odličnim smislom za humor.

#PRIJATELJI
O tej seriji ni potrebno izgubljati besed, ker jo dobesedno pozna cel svet. Pisalo se je leto 1994, ko je na male ekrane prišla nova humoristična nanizanka o skupini prijateljev, ki živijo v Velikem jabolku. Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisi Kudrow, Matthewu Perryju, Mattu LeBlancu in Davidu Schwimmerju se takrat še sanjalo ni, kakšno evforijo bodo s svojimi liki zanetili v gledalcih, še manj pa, da bodo njihove prigode in izjave postale tako kultne, da jih bodo tudi več kot 25 let po prvi epizodi ljudje, in celo generacije, ki se ob premieri serije Prijatelji niso niti rodile, še vedno citirali v vsakdanjem življenju. Midva jih spremljava znova in sicer preko programa Brio. Tako, da so vikendi vedno rezervirani za Prijatelje

#SEX V MESTUPo več, kot 20 letih še zmeraj ena izmed serij, ki tudi danes ohranja kultni status. Pogledala sem jo mislim, da večkrat od začetka do konca :D Dejansko je Seks v mestu odprl izviren in celo osvobajajoč pogled na sodobno žensko, samsko življenje in spolnost. Nekaj zanimivosti:
 • Resnično ime Carriejine ljubezni Mr. Biga ali Živine izvemo v zadnji epizodi – usodni moški se imenuje John
 • Kim Cattrall je dvakrat zavrnila vlogo Samanthe, preden so jo prepričali, naj sodeluje vsaj pri pilotu.
 • Sarah Jessica Parker naj bi na snemanju po 18 ur preživela v petkah
 • Sarah Jessica Parker in Kim Cattrall se ne razumeta sploh. Niti na snemanju se nista ujeli in je Kim kasneje večkrat izpostavila, da je bila šikanirana z njene strani


#VELIKI POKOVCIOd leta 2007, ko so se Veliki pokovci prvič pojavili na malih zaslonih, so se skozi leta uveljavili kot ena od najuspešnejših humorističnih serij v zgodovini televizije – skupno je bila nanizanka nagrajena s kar desetimi emmyji. Nadaljevanka, ki sta jo ustvarila Chuck Lorre in Bill Prady, se je redno uvrščala med najbolj gledane televizijske vsebine in podrla številne rekorde v gledanosti. V enajsti sezoni si je v ZDA vsak del v povprečju ogledalo 18,6 milijona gledalk in gledalcev, kar ni uspelo še nobeni ameriški humoristični nadaljevanki. Priznam, zadnje sezone si namensko še nisem ogledala. Ker se še zdaj ne morem sprijazniti, da je konec. Ne vem po kateri logiki, ampak nekako sem v svojih možganih zamišljala, da bo to ena izmed serij, ki bo trajala v nedogled in bo imela največje število sezon (in posledično delov).

#PRAVA KRIŠe ena izmed serij, ki te od začetka posrkajo in postaneš noro obseden vendar žal bolj greš proti koncu serije, bolj postane bedna in potem še zaključijo tak bedno, da lahko samo po domače povedano popizdiš. Izvirno True Blood je ameriška znanstveno fantastična drama, ki jo je premierno prikazal HBO 7. septembra 2008. Serija je zasnovana po romanih Southern Vampire Mysteries pisateljice Charlaine Harris. Ima 7 sezon in v njih najdete veliko seksa, nenavadnih mitoloških bitij in glavne akterje vampirje, kmalu se jim pridružijo tudi volkodlaki. Glavno vlogo ima dekle Sookie, ki je telepatinja, kar pomeni, da bere misli drugim ljudem / bitjem (razen vampirjem) in hkrati se vse začne s tem, da se zaljubi v vampirja Billa.

Ker opažam, da je še cel kup kul serij, ki sem ji gledala in bi vse skupaj naneslo še na kake tri strani, dopišem kar sem vse spremljala:

 • TUDORJI (z veseljem bi si spet ogledala, ker je od tega že toliko let nazaj)
 • LJUBKE LAŽNIVKE (nekje vmes sem obupala, ker so mi dokurčle)
 • MULARIJA aka SKINS
 • BELA KRALJICA
 • GOSSIP GIRL (konec je brezvezen, ampak Chuck & Blair ❣ )
 • RAZOČARANE GOSPODINJE (mislim, da sem tudi ene 3 – 4x šla vse skoz)
 • MAIDS (podobna zadeva, kot razočarane – obžalujem, da so jih skenslali)
 • HOUSE M.D. (❤)
 • BLACK IS NEW ORANGE (prvi deli so težko prebavljivi aka dolgočasni, vendar sem na pobudo prijateljice vztrajala in priznam, da kasneje postane res zanimivo in privleče)
 • SODOBNA DRUŽINA
 • DVA MOŽA IN POL (tudi z Ashtonom zelo gledljivo, ampak kako so končali serijo, težko prebavljivo)
 • SUPERNATURAL
 • VAMPIRSKI DNEVNIKI (ki proti koncu postanejo tudi dolgočasni)
 • ORGINALS (izpeljano iz Vampirskih dnevnikov, ampak kasneje vse skupaj tako pomešano, da mi ni bilo zanimivo za gledanje)
 • PRISON BREAK
 • NCIS (vse možne verzije na kraju zločina)
 • CASTLE
 • MENTALIST
 • BONES
 • LUCIFER


Kaj imam na listi za pogledat v prihodnje:

 • Njegova temna stvar
 • Bela princesa
 • Gospe v črnem
 • Patrick Melrose
 • Zločin
 • Sons of Anarchy

Objava se bo sproti dopolnjevala in urejala. Vesela bom predlogov in idej,  ki so v povezavi s serijami. Ugotovila sem, da sem še stara šola in slabo poznam novejše serije oziroma se premalo posodabljam :)


Zapisi, ki bi vam lahko bili všeč

0 komentarjev