VZEMIMO SI 30 MINUT NA DAN ZA SPREHOD

Velikokrat zasledimo različne telesne aktivnosti, ki se priporočajo vendar premalo krat omenjamo našo primarno in vedno dosegljivo – hojo. H...


Velikokrat zasledimo različne telesne aktivnosti, ki se priporočajo vendar premalo krat omenjamo našo primarno in vedno dosegljivo – hojo. Hoja je aktivnost, ki je enostavna, prijazna do sklepov in povsem brezplačna. Hoja lahko naredi čudeže za vaše telo in dušo in dovolj je le 30 minut na dan.

Tu je nekaj odličnih razlogov, ki vas bodo spodbuditi, da se odpravite ven, se začnete premikati in naredite nekaj za svoje zdravje:

HOJA OSREČUJE

Za hojo so ugotovili, da se s simptomi depresije bori enako učinkovito kot zdravila.

Raziskovalci so ugotovili, da je "hiter 30-minutni sprehod ali tek po stezi trikrat na teden morda prav tako učinkovit pri lajšanju simptomov večje depresije kot standardno zdravljenje antidepresivov."

 

ZMANJŠUJE STRES

Ljudje, ki hodijo, so manj obremenjeni, saj gibanje okoli potiska stresni hormon kortizol skozi telo, kar zavira pretok skrbi. Študija kažejo, da ljudje, ki hodijo ali kolesarijo na delo, doživljajo nižjo raven stresa kot tisti, ki vozijo na delo.

 

HOJA »OČISTI« MOŽGANE in SPODBUJA USTVARJALNOST

Če se boste odpravili na sprehodite, se vam bo um spočil in razbistril. To še posebej velja med hojo po podeželju ali zelenem prostoru - potepanje po zelenem prostoru omogoča razmislek in sprostitev. Z odstranjevanjem morebitnih preostalih nejasnosti v možganih bo vaš um odprt za ustvarjalnost.

 

IZBOLJŠUJE KONCENTRACIJO

Ljudje, ki hodijo (ali kolesarijo) na delo, imajo boljšo koncentracijo ob prihodu na svoja delovna mesta. Prav tako tudi otroci, ki hodijo v šolo. Raziskava "Oddelka za promet" je odkrila, da je 9 od desetih učiteljev reklo, da so njihovi učenci veliko bolj pripravljeni na učenje, če so hodili peš v šolo.

 

ZDRAVO SRCE IN MOČNE KOSTI

Gostota kosti se gradi z vadbo, vključno s hojo, kar pomeni, da ljudje, ki veliko hodijo, imajo bolj zdrave in močne kosti. Hoja ugodno vpliva prav tako na samo prekrvavitev telesa in hkrati krepi srce. Hoja tudi znižuje raven slabega holesterola, posledično tveganje za bolezni srca in ožilja. Ameriško združenje za srce je zapisalo, da 30 minut hoje na dan zniža tveganje za bolezni srca in kap.

 


In ne pozabimo, da v  kombinaciji z zdravo prehrano lahko hoja pomaga pri ohranjanju zdrave telesne teže. In pri hujšanju. Spodbuja namreč presnovo in delovanje črevesja, poleg tega pa krepi in oblikuje mišice.

Sprehod poskrbi tudi za boljši spanec in za več energije tako, da zdaj ni več izgovorov!

Se vidimo na sprehodu.

 









Pripravila: Aleksandra Kvržić, dipl.del.ter.

Zapisi, ki bi vam lahko bili všeč

0 komentarjev