๐“ž๐”ƒ๐“ช๐“ฟ๐“ฎ๐“ผ๐“ฝ๐“ฒ๐“ฝ๐“ฒ ๐“ผ๐“ฎ ๐“ช๐“ต๐“ฒ ๐“น๐“ป๐“ฎ๐“น๐“ป๐“ธ๐“ผ๐“ฝ๐“ธ ๐“ธ๐“ญ๐“ป๐“ช๐“ผ๐“ฝ๐“ฒ?

Zadnje ฤase veliko razmiลกljam o sebi o svoji rasti in nekako v spominih beleลพim opaลพanja o sami spremembi razmiลกljanja, koliko veฤ dajem...


Zadnje ฤase veliko razmiลกljam o sebi o svoji rasti in nekako v spominih beleลพim opaลพanja o sami spremembi razmiลกljanja, koliko veฤ dajem pomena na dogodke, na to kar obฤutim. Verjetno je to del odraลกฤanja in prav je tako, vesela sem, da si ลกirim obzorja in razmiลกljam vse ลกirลกe in ลกirลกe. Ena opaznih sprememb je tudi nakupovanje oblaฤil. Realno se verjetno nikoli ne bo spremenilo povsem, da si ne bi ลพelela kdaj kupiti kakลกen kos in da se zgodi pred vsakim pomembnim dogodkom klik v moji glavi: NIMAM NIฤŒ ZA OBLEฤŒI! Pa vendar pridno napredujem kar se tiฤe samega potroลกniลกtva in impulzivnega nakupovanja oblaฤil. 

Ko zaฤneลก ลพiveti za sebe in skrbeti za malenkosti v gospodinjstvu (kot so npr. pralni prah, mehฤalec, ฤistila za kopalnico, ฤistila za tla, detergent za pomivanje posode in vse ostale piฤkarije za katere skoraj da ne veลก, ฤe ลกe vedno ลพiviลก pri starลกih) ugotoviลก, da ni veฤ prioriteta najbolj moden kos te sezone, ker je tvojemu prijatelju ลพelodcu vseeno za to (prav tako lastnici stanovanja). Vendar ni samo to, da imaลก drugaฤne skrbi in moraลก racionalno razmiลกljat kako razporediti finance, kako boลก priลกel skozi mesec in kam ลพeliลก vloลพiti viลกek denarja (v mojem primeru se to zgodi zelo redko, da pride do viลกka)… ta obฤutek, da doลพivim veฤje veselje, ko denar vloลพim v skupno gnezdece, v hrano, v doลพivetje, kot v samo oblaฤilo. To pa ne pomeni, da se ne ne rada lepo obleฤem in uredim. Vsekakor. Zato sem ลกe v zaฤetku selitve k Jerneju zaฤela razmiลกljati kakลกne kose potrebujem, kaj dejansko nosim in kaj je za nadaljnjo predelavo. Odkrila sem, da se mi v omari nabira (skoraj dobesedno) prah na oblekah, ki jih nikoli veฤ ne bom oblekla (naj bo to razlog sprememba okusa ali kg – vsak naj presodi po svoje) ali so bile kupljene in obleฤene le za posebno priloลพnost. ลฝalostno je, da visijo in niso v uporabi. Zato sem bila vesela, ko sem opazila na spletu projekt Druga priloลพnost, ki ga izvaja komunalno podjetje Snaga d.o.o., ki ponuja priloลพnost vsem iz Maribora in okolice, da se pridruลพijo in prodajo svoje rabljene stvari (ni nujno, da samo oblaฤila) za simboliฤno ceno (najem stojnice) 2 eur, kar je veฤ kot super ponudba. Dogodek je jutri - zato je stanovanje danes v razsulu saj se ลกe odloฤam od ฤesa se bom dejansko zares poslovila. Se zgodi ลกe komu, da se sprva zelo odloฤno odloฤi za prodajo neke xyz izdelka in kasneje ugotoviลก, da ti je vลกeฤ in obลพalujeลก oziroma se odloฤiลก, da ne boลก prodal. UPS?!

Komaj ฤakam jutriลกnji dan in upam na ฤim veฤjo udeleลพbo ter seveda (dobro) prodajo svojih oblaฤil, ki bodo za nekoga dobila nov pomen. Meni bo toplo pri srcu pa ลกe veฤ prostora bo v omari (in kaki eur veฤ za kavico). Drugi pomemben korak k ลกirลกemu razmiลกljanju pa je recikliranje. S ponosom lahko povem, da vse ostalo, kar sem pa vedela, da ni veฤ uporabno in funkcionalno za noลกenje sem lepo zapakirala v vreฤke in odnesla v trgovino H&M in podprla njihovo akcijo recikliranja mode. Kjer potem tekstil, ki ga prineseลก ne samo, da nagradijo s kuponom za 15% popusta na en izdelek pri naslednjem nakupu marveฤ tudi ta drugaฤe neuporaben tekstil predelajo in ponovno uporabijo (na vsako polno vreฤko tekstila ti pripada 1 kupon). Lep dokaz je njihova nova kolekcija CONSCIOUS (biti pri polni zavesti, zavesten, ozaveลกฤen, dati veliko na modo).

Zadnji in najlepลกi korak pa je meni osebno, ko svoja oblaฤila podariลก dejansko nekomu z namenom, da ga osreฤiลก in mu olajลกaลก ลพivljenjsko situacijo. Sama vem kako je, ko dobiลก podarjena oblaฤila in koliko sreฤe lahko prinesejo in koliko topline in veselja v duลกi obฤutim ฤe nekomu nekaj podarim. Verjetno ne pravijo zaman, da je sreฤo potrebno deliti :-) Piko na i pa damo, ko z vsemi temi dejanji ne pomagamo le sebi, ljudem temveฤ tudi okolju in naลกi naravi. Pomislite kdaj na njo? Zelo me zanimajo vaลกa mnenja kako se vi lotite viลกka oblaฤil in koliko kupujete v impulzu? Iskreno lahko reฤem, da je to za mene osebno bila nekoฤ slaba navada. ล e huje je bilo nakupovanje oblaฤil, ki so bila zniลพana ali na razprodajah. Zakaj? Kupila sem jih preprosto, ker so se mi zdela poceni. Kasneje jih pa nisem niti enkrat oblekla ali zgolj enkrat. Koliko sem potem z tem prihranila? Preceni sama.  

Glavno je, da vsak dan znova imamo priloลพnost, da spremenimo svoj odnos in zaฤnemo na takลกne stvari gledati drugaฤe. Naslednjiฤ, ko boลก v trgovini dobro razmisli ali to majico res nujno potrebujeลก in koliko jo boลก dejansko nosila. Za veฤ kvalitetnih ฤlankov o trajnostnem in uporabni modi ter kaj vse lahko narediลก sama, najdeลก na meni ljubem blogu www.beautyfullblog.si .

P.s. Majhno opozorilo, objava je nastala zgolj zaradi ลพelje ozavestiti, da lahko skupaj pripomoremo za dober jutriลกnji dan. Moj blog ni le izpostavljanje dobrih izdelkov in lepotnim ritualom. ลฝivljenje je veฤ od tega in ลพelim, da vsi skupaj razmiลกljamo ลกirลกe in govorimo tudi o manj lepih ลพivljenjskih situacijah. Vse kar se v objavi omenja je zgolj izpostavljanje idej, dogodkov, ki so me navduลกili in ne gre za nobeno reklamo.

Zapisi, ki bi vam lahko bili vลกeฤ

1 Komentar

  1. Zelo si osveลกฤena ter napredno razmiลกljaลก. Vso sreฤo ti ลพelim pri jutriลกnji akciji :)

    OdgovoriIzbriลกi